Dag 8

Posted on

Eindelijk lama’s gespot

Eerst hebben we alweer een lekker ontbijtje gegeten. Kan ook niet anders met dat heerlijk eten van hier. Na ons ontbijt hadden we even de tijd om ons klaar te maken om naar Yurac Khasa te gaan. Het was normaal de bedoeling dat we om 9u zouden vertrekken, maar om de één of andere reden zijn we pas een halfuur later vertrokken.

We hebben ongeveer  1u gereden. En je raad nooit wat we tijdens deze rit hebben gezien! LAMA’S, eindelijk!

Toen we aankwamen, werden we hartelijk verwelkomd door de ‘Yurac Khasa Bolivianen’. Ze hadden zich speciaal voor ons opgekleed. Voor de eerste keer moesten we niet al stappend naar een zaal, maar al dansend. Er werd meteen muziek gespeeld, de Boliviaanse vrouwen grepen ons arm direct vast en sleurden ons naar de ‘dansvloer’. Zo werden we al dansend naar hun zaal gebracht, waar we iets kregen om te drinken met de smaak van chocomelk met hazelnoten.

Welkomstdans

Hierna  kregen we een rondleiding door hun dorpje. Ze lieten hun huizen zien en hun serres. Hier waren ze heel fier op. Tijdens deze wandeling konden we ook weer genieten van het prachtige uitzicht! En kregen we aardappelen en bonen. Sommigen hadden wat last van de hoogte, de ene al wat meer dan de andere.

Daarna  vertrokken we richting een ander dorpje, Marcavi. Ook hier werden we heel hartelijk ontvangen. Ze waren heel blij met onze komst en wij waren heel blij dat ze ons wouden laten zien hoe zij leven en ons dingen wouden leren. We kregen een rondleiding en zagen alle serres van het dorp, in totaal: 12! We hebben ook mogen helpen met het dak van een serre te maken.

Niels werktOsstier

De man die ons rondleidde was heel gastvrij, hij liet heel zijn huis zien en bood ons iets aan om te eten en te drinken. Hij liet ons ook heel fier een dode lamafoetus zien van een mama lama die van een berg was gevallen. Ze gingen een ritueel doen en deze lama offeren aan de Pachamama (moederaarde). Zij beleven hun geloof op een heel sterke en ander manier dan dat wij gewoon zijn.

Lamafoetus

Hierna woonden we een viering bij en zongen we liedjes in het Quechua, wat voor ons niet zo gemakkelijk was. Ook de namen van de kippen werden overhandigd.

HET eiKipoverdracht

We namen uitgebreid afscheid en kregen allemaal nog een vriendschapsbandje!

Na deze leerrijke dag keerden we terug naar El Molino waar er lekker eten op ons stond te wachten.

Saludos y un gran beso,

de las llamas, Lieselot y Gianella.

Leave a Reply